top of page

Moonpie Outdoor Banquet

Public·3 members
Athanasius Kornilov
Athanasius Kornilov

Deosebiri intre textul literar si textul nonliterar: cum sa le recunosti si sa le aprecieziDeosebiri intre textul literar si textul nonliterar: cum sa le recunosti si sa le apreciezi
Textele sunt modalitati de comunicare care pot avea scopuri si forme diferite. In functie de acestea, ele pot fi clasificate in doua mari categorii: textul literar si textul nonliterar. Dar care sunt deosebirile dintre ele si cum le putem identifica? Iata cateva criterii si exemple care te vor ajuta sa intelegi mai bine aceste tipuri de texte si sa le apreciezi la justa lor valoare.


Ce este textul literar?
Textul literar este o creatie artistica in care autorul isi exprima propriile idei, ganduri si sentimente printr-un limbaj expresiv, plin de figuri de stil si imagini artistice. Textul literar are un caracter imaginar, ficÈional, adica nu se bazeaza neaparat pe realitate, ci pe inventia si imaginatia scriitorului. Textul literar are rolul de a transmite emotii, stari, impresii, mesaje sau valori cititorului, dar si de a-l destinde sau de a-l provoca la reflectie. Textul literar cuprinde mai multe genuri literare: liric, epic si dramatic, cu toate speciile lor (poezie, roman, povestire, nuvela, basm, fabula, comedie, tragedie etc.).


deosebiri intre textul literar si textul nonliterarCe este textul nonliterar?
Textul nonliterar este un text lipsit de expresivitate care are drept scop informarea cititorului pe anumite teme clare, bine delimitate, bazate pe veridicitate (ceea ce are legatura cu realitatea). Textul nonliterar are un caracter real, veridic, adica se inspira din fapte sau fenomene reale, observabile sau demonstrabile. Textul nonliterar are rolul de a transmite informatii precise, obiective, utile sau necesare cititorului, dar si de a-l convinge sau de a-l influenta in anumite scopuri. Textul nonliterar include mai multe tipuri de texte: stiintifice, publicistice, administrative, juridice etc. (stiri, articole de ziar/reviste, reclame, anunturi, retete de bucatarie, buletine meteo, instructiuni de utilizare a diverselor aparate, prospecte medicamentelor etc.).


Cum sa recunosti textul literar de cel nonliterar?
Pentru a recunoaste textul literar de cel nonliterar trebuie sa tii cont de cateva trasaturi distinctive ale fiecaruia. Iata cateva dintre ele:


  • Limbajul: textul literar foloseste un limbaj expresiv, cu sens conotativ (figurat), in care cuvintele capata semnificatii noi sau multiple; textul nonliterar foloseste un limbaj simplu, cu sens denotativ (propriu), in care cuvintele isi pastreaza sensul de baza sau cel specific domeniului tratat.  • Subiectivitatea: textul literar este subiectiv, adica reflecta punctul de vedere al autorului sau al personajelor sale; textul nonliterar este obiectiv, adica prezinta faptele sau informatiile asa cum sunt ele in realitate.  • Afectivitatea: textul literar este afectiv, adica exprima emotii sau sentimente ale autorului sau ale personajelor sale; textul nonliterar este neutru din punct de vedere afectiv.Originalitatea: textul literar este


Originalitatea: textul literar este original, adica este creat de autor pe baza imaginatiei sale; textul nonliterar este derivat, adica se bazeaza pe surse externe de informatie.
Cum sa apreciezi textul literar si textul nonliterar?
Pentru a aprecia textul literar si textul nonliterar trebuie sa tii cont de scopul si de contextul lor. Textul literar nu trebuie sa fie judecat dupa gradul sau de adevar sau de utilitate, ci dupa valoarea sa artistica si culturala. Textul literar ne ofera o viziune personala si creativa asupra lumii, ne stimuleaza imaginatia si sensibilitatea, ne imbogateste vocabularul si cultura generala, ne invata sa gandim critic si sa ne exprimam liber. Textul nonliterar nu trebuie sa fie judecat dupa gradul sau de frumusete sau de placere, ci dupa valoarea sa informativa si practica. Textul nonliterar ne ofera o viziune obiectiva si realista asupra lumii, ne informeaza despre fapte sau fenomene importante, ne ajuta sa rezolvam probleme sau sa luam decizii, ne invata sa fim atenti si responsabili.


Concluzie
Textul literar si textul nonliterar sunt doua tipuri de texte care se deosebesc prin scop, forma si continut. Textul literar este o creatie artistica care exprima idei, ganduri si sentimente printr-un limbaj expresiv si imaginar. Textul nonliterar este un text informativ care prezinta fapte sau informatii printr-un limbaj simplu si veridic. Pentru a recunoaste textul literar de cel nonliterar trebuie sa analizam limbajul, subiectivitatea, afectivitatea si originalitatea lor. Pentru a aprecia textul literar si textul nonliterar trebuie sa tinem cont de scopul si de contextul lor. Textul literar ne ofera o viziune personala si creativa asupra lumii, iar textul nonliterar ne ofera o viziune obiectiva si realista asupra lumii. 29c81ba772


https://www.eyeflow.com.au/group/mysite-231-group/discussion/f8e27cea-413b-4885-ba76-737e598a5757

https://www.monettiapparel.com/group/fashion-fitness-group/discussion/f5f08853-7cde-480d-bbb5-1322573762a3

https://www.premiersolartexas.com/group/mysite-200-group/discussion/1dcc0790-2f74-41bb-9110-46d1e40c3ebb

About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page