top of page

Moonpie Outdoor Banquet

Public·3 members

Doa Selamat Ringkas Rumi Fixed


Manusia tidak akan mampu untuk hidup tanpa sandaran kepada Allah SWT. Kerana hakikat seorang manusia itu bersifat lemah dan banyak melakukan kesilapan dalam hidupnya. Lantaran itu, melazimi membaca doa selamat sangat disarankan untuk meminta bantuan dan perlindungan kepada Allah SWT.
doa selamat ringkas rumiDoa selamat adalah doa yang dibaca oleh umat Islam untuk meminta perlindungan dari Allah SWT. Doa ini sering dibaca ketika kenduri kesyukuran, dab majlis kenduri selamat, disetiap kali sebelum memulakan majlis bagi memastikan majlis berjalan dengan lancar dan selamat.


Diharapkan perkongsian mengenai doa selamat dapat memberikan anda semua informasi yang berguna dan bermanfaat untuk dijadikan panduan dalam kehidupan seharian. Doa menjadi ikatan seorang hamba dengan Tuhannya. Semoga dengan sentiasa mengamalkan doa setiap masa, kita dapat mendekatkan lagi kasih sayang Allah SWT kepada kita.


Bagi yang baru pertama kali diminta untuk membaca doa selamat pastinya kalian akan kelam kabut mencari rujukan kan? Insha Allah artikel pada kali ini kami akan berkongsi tentang bacaanya dalam Arab dan rumi serta terjemahan yang boleh kita amalkan.


Membaca doa selamat adalah salah satu cara untuk mendapatkan perlindungan dariNya. Doa selamat sering dibacakan sewaktu kenduri kesyukuran, atau ada juga yang panggil kenduri doa selamat. Ia juga boleh dibacakan pada permulaan apa-apa sahaja acara agar ia berjalan dengan lancar dan selamat. Insya-Allah


Yaa Allah, kami memohon kepadaMu keselamatan dalam agama, kesejahteraan, kesegaran pada tubuh dan penambahan ilmu, dan keberkahan rezeki, serta taubat sebelum mati dan rahmat di waktu mati, dan keampunan sesudah mati, Aamiiin.


Ya Allah sesungguhnya kami memohon kepadaMu keselamatan dalam agama, dan kesihatan dalam tubuh. Bertambah dalam ilmu, dan keberkatann rezeki, dan taubat sebelum mati. Mendapat rahmat ketika mati, dan mendapat pengampunan sesudah mati. Ya Allah mudahkanlah bagi kami dari sakaratul maut, lepaskan dari api neraka. Dan mendapat keampunan ketika dihisab. Ya Allah jangankanlah Engkau menyesatkan hati kami sesudah Engkay memberi petunjuk. Dan berilah kami rahmat dari sisiMu. Ya Allah berikan kami kebaikan di dunia dan di akhirat. Dan jauhkanlah kami dari api neraka.


Ya Allah, kurniakanlah kami iman yang sempurna, hati yang khusyuk, ilmu yang berguna, keyakinan yang benar-benar mantap. Ya Allah, kurniakanlah kami cara hidup (Din) yang jitu dan unggul, selamat daripada segala mara bahaya dan petaka. Kami mohon, ya Allah, kecukupan daripada segalanya sehingga tidak sampai kami terpaksa meminta-minta daripada orang lain. Berikanlah kami, ya Allah, iman yang sebenar-benarnya sehingga kami tidak lagi gentar, mengharap dan menyembah selain daripada-Mu. Kembangkanlah naungan rahmat-Mu kepada kami, keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. Janganlah, ya Allah, Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun kadar sekelip mata sekalipun atau kadar masa yang lebih singkat dari itu, ya Allah, ya Tuhan kami, Engkau Tuhan yang Maha Memperkenankan segala permintaan.


Ya Allah, kami pohon perlindungan dari-Mu dari segala hasutan syaitan mahu pun kejahatan insan, kami pohon keselamatan dan kesejahteraan agar hidup dalam aman dan tenteram, selamatkanlah kami dari segala keburukan, jauhkanlah kami dari segala bala, wabak mahu pun penyakit yang menyusahkan.


Ya Tuhan kami, Engkaulah yang maha mengetahui apa yang tersirat dalam hati dan sanubari kami, Engkaulah yang lebih mengetahui hajat dan tujuan kami pada saat ini, kami mengakui dengan penuh kesedaran dan keinsafan tentang kebesaran dan kekuasaan-Mu ya Allah. Lantaran itu kami menadah tangan di samping memohon keselamatan dan kesejahteraan yang berterusan. Kami juga ingin melahirkan kesyukuran yang tidak terhingga atas nikmat keselamatan dan kesejahteraan yang telah Engkau kurniakan.


Seperti yang kita maklum, pengertian selamat itu sendiri adalah terbebas dari bahaya, terhindar dari bencana, jauh dari malapetaka, tidak mendapat gangguan kerusakan, tidak kurang suatu apapun dan dijauhkan dari perbuatan yang salah.


Date uploaded Jun 23, 2012 Copyright Attribution Non-Commercial (BY-NC) Available Formats DOC, PDF, TXT or read online from Scribd Share this document Share or Embed Document Sharing Options Share on Facebook, opens a new window Facebook Share on Twitter, opens a new window Twitter Share on LinkedIn, opens a new window LinkedIn Share with Email, opens mail client Email Copy Text Copy Link Did you find this document useful 67 67 found this document useful, Mark this document as useful 33 33 found this document not useful, Mark this document as not useful Is this content inappropriate Report this Document Download Now save Save Doa Selamat Ringkas For Later 67 (3) 67 found this document useful (3 votes) 54K views 1 page Doa Selamat Ringkas Uploaded by papaterakhir Description: Doa selamat rumi.


Di negara yang penduduk majoritinya adalah beragama Islam seperti Malaysia, seringkali pembukaan majlis rasmi atau tidak rasmi dimulakan dengan bacaan doa ringkas bagi memberkati dan melancarkan perjalanan majlis. Kita sudah dibiasakan dengan budaya dan amalan ini sejak dari zaman sekolah lagi di mana majlis seperti perhimpunan sekolah akan dimulakan dengan bacaan doa yang diketuai oleh wakil dari pihak pelajar. Amalan ini diteruskan sehingga ke peringkat pengajian tinggi dan majlis-majlis di tempat kerja supaya tidak lenyap dari kehidupan kita.


Selepas solat juga, umat Islam digalakkan membaca wirid atau pun zikir memuji Allah serta memohon keampunan daripada Allah. Wirid ini boleh dibaca secara bersendirian ataupun berjemaah. Untuk bacaan wirid ringkas boleh baca bacaan bertanda (*)


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page